Hogyan éljük túl az orvosit

Hogyan éljük túl az orvosit

6 dolog, amit bárcsak tudtam volna az orvosi első éveiben

avagy jótanácsok öt évvel ezelőtti önmagamnak

2021. november 02. - egylány22

Kedves idetévedők! :-)

Két nap múlva vizsgázom nőgyógyászatból, mi jobb dolgom lehetne most, mint írni egy blogbejegyzést. 

Annak, aki először olvas: ötödéves orvostanhallgató vagyok a sotén

Három éve kezdtem el írni ezt a blogot, 2018 nyarán, akkor született is három bejegyzés, azóta semmi. Megmondom őszintén, azt hittem, a blogolás divatjamúlt és senki sem olvassa, vannak már youtuberek, insta influencerek meg mindenféle értékes időtöltési lehetőség a mai fiataloknak - most mégis véletlenül idetévedtem, és azt vettem észre, hogy több mint kétezren olvastátok az egyik bejegyzésem.

Persze, ez három év alatt nem nagy teljesítmény, mégis örömet okozott. Nem osztottam meg sehol a blogom, úgyhogy nem gondoltam, hogy rátaláltok, de ha három éve sikerült, megpróbálom most is, miért is ne.

Ez a bejegyzés azokról a dolgokról fog szólni, amiket bárcsak tudtam volna korábban, majd meglátjátok, miért. 

1. NEM SZÁMÍTANAK A JEGYEK

Ezt a legnehezebb elhinni, mégis ezt a legszükségesebb hallani.

Ha már elkezdted az egyetemet, neked is ismerős a vizsga előtti gyomorgörcs, hasmenés, kihagyott étkezés, a szimpatikus túlsúly, ami lehetővé teszi, hogy pár óra alatt átolvass félévnyi anyagot és még meg is maradjon belőle valami, a latin nyelvű álmok, az insta sztorik a barátaidról, akik buliznak, te pedig három hónapon keresztül az íróasztalodnál ülsz egy könyv fölött vagy a monitor előtt és tanulsz. Nem baj, ha csak túl akarod élni. Senkit sem fognak érdekelni a jegyeid, főleg nem azok, amiket az első két évben szereztél és még nem sok közük van az orvostudományhoz (eszem ágában sincs leszólni a kutatóorvosokat, de azért a medikusok nagyobbik részét ezek az elméleti tárgyak kevésbé érintik). 

Az ösztöndíj nem éri meg, hogy kockára tedd a saját mentális egészséged. Igazából annyit sem ér, hogy eggyel kevesebbszer mozdulj ki a barátaiddal vagy sportolni. A sotén legalábbis egy éve megváltoztatták az ösztöndíjrendszert, és azóta... no comment. 

Nem azt mondom, hogy ne legyél maximalista, csak ne feledd, hogy évfolyamtársaid fele ugyanolyan ambiciózus, mint te, a tanárok pedig kénytelenek differenciálni. Azt pedig, hogy milyen orvos leszel, nem a jegyeid fogják meghatározni. Ha érzed magadban az erőt és neked ez megéri, hajts az ötösre, de ha rosszabb jegyet kapsz, ne bánkódj. Ezen az egyetemen az ötös és a kettes között kisebb a különbség, mint a kettes és a bukás között. A lényeg, hogy bekerültél az egyetemre, ahova szerettél volna, sikerült a vizsga és egy szép napon átveheted majd az orvosi diplomád. :-) 

Én visszamenőleg úgy gondolom, bár kevésbé stresszeltem volna minden egyes vizsga előtt, bár beértem volna kicsit kevesebbel is. Nehogy azt hidd, hogy most már elértem a tökéletességet, én is csak próbálkozom. Még mindig szomorú vagyok, ha négyest kapok, úgy érzem, nem vagyok elég jó, elég okos, többet kellett volna dolgoznom érte, de tényleg nem éri meg. Ezt mondogatom magamnak minden vizsga előtt, amikor a sok élettelenség depresszió közeli állapotba kerget, hogy nem baj, ha elmegyek futni, összebújok a barátommal, telefonálok egyet anyukámmal - ha ezen múlik az ötös, akkor inkább nem kell.

Lábjegyzet: diplomaátlag. Nézz utána előre, már az első években is, melyik tárgyak kerülnek bele, mert a többinek tényleg az ég világon semmi nyoma nem marad. Ha nem hajtasz ösztöndíjra, elég csak ezeken kiélned maximalista hajlamaid.

2. NE AKARJ MINÉL ELŐBB TÚL LENNI A VIZSGÁKON

Avagy ne felejts el élni tanulás közben sem. Ezzel némiképp szembemegyek az első ponttal, de épp ez a nehéz, hogy megtaláld az egyensúlyt. Én, ha vizsgára tanulok, órákig fel sem kelek a székből, napokig csak tanulok, eszem és alszom, semmi kikapcsolódás, legalábbis így néztek ki az első pár évben a vizsgaidőszakok. Jobb lenne, ha nem akarnám a lehető leghamarabb letudni a vizsgákat, több időt szánnék rájuk, hogy ne kelljen ennyire robotolni és beleférjen az élet élvezete is

Plusz utólag bánom, hogy az első szemesztert annyira rosszul viseltem lelkileg, hogy három héttel előbb végeztem a vizsgaidőszakkal, bioszra konkrétan a könyv felét sem olvastam el, meg is lett az eredménye... Bár nem érnek annyit a jegyek, hogy emiatt stresszeljen az ember, azért rosszul mutat az a 3-mas átlag, amit produkáltam, a többi 4-es feletti átlagom mellett. Jobb lett volna, ha nem egy napon akarok túl lenni az anat és biosz vizsgán. Ne érts félre, nem mondom, hogy nem volt jó az a három hét szabadság... csak annyit szeretnék, hogy ne csak a jelenre koncentrálj, gondold át, mit szólna ehhez jövőbeli éned. Például előre gondold át, mennyire fontos neked a summa cum laude, mert egy félresikerült félévet évekig kell javítgatni.

Arról ne is beszélve, hogy inkább végezz később a vizsgaidőszakkal, mint hogy karácsonykor és szilveszterkor is tanulj. Három szabadnapot még a legvadabb vizsgaidőszakokban is kivettem. 

3. VEGYÉL RÉSZT A HALLGATÓI ÉLETBEN

A jelenben mindig csak a túlélés a fontos, vagy a maximális tanulmányi teljesítmény, de nem gondolunk bele, hogy később nem a jegyekre fogunk emlékezni. Abban sem vagyok biztos, hányas lett az anatómia szigorlatom, nem hogy a molekuláris sejtbiológia, aminek még a neve is nehezen jut eszembe. 

Ha az első két ponton átrágtad magad, ami összefoglalva annyi, hogy ne akarj mindenáron színötös lenni, de azért ne is csak a kettesre hajts, akkor jöhet a hallgatói élet, ami szintén arról szól, hogy találd meg az egyensúlyt a tanulás és az egyéb dolgok között. Szerintem sokkal menőbb valaki, aki prevenciós előadásokat tart különféle iskolákban és mondjuk négyesei vannak, mint egy olyan ötös tanuló, aki mást nem is csinál - persze, ez csak az én véleményem. Gondold át, neked mi a fontos, te mire lennél büszkébb.

Utólag bánom, hogy nem tartottam ki egyik hallgatói szervezet mellett sem. Ebben az is benne van, hogy nem biztos, hogy egyből a számára legmegfelelőbb szervezethez csatlakozik az ember, meg nyilván az is, hogy ki akar plusz kötelességeket magára vállalni, ha így is mindannyian beleszakadunk a temérdek tanulnivalóba. Teljesen megértelek, még egyszer mondom, próbáld magad beleképzelni a felnőtt, diplomás éned helyzetébe: a jegyek még csak bele sem kerülnek az önéletrajzodba (maximum a diplomaátlag), ellenben a közéleti tevékenység jól mutat benne. Azonban nem csak a CV-ről van szó. Az egyetem mellett is lehetőséged van olyan dolgokat tenni, amikkel segíthetsz más embereken! Fejlesztheted előadói, szervezői, kommunikációs készségeid és a szokásos promós maszlag. De tényleg. 

BOE: Pontokat gyűjthetsz külföldi nyári cseregyakorlatokra, de ezt nem árt időben kitalálni. A pontokat a boés eseményeken való részvétellel és a prevenciós előadások tartásával szerezheted. Előtte le kell képződnöd a választott szekcióhoz, van vizsga is, de nyugi, az csak egy beszélgetés egy felsőbb éves hallgatótársaddal. Itt tényleg fontos prevenciós munkát végezhetsz, ha nem is akarsz külföldre menni, akkor is nagyszerű tapasztalat. A prevenció a jövő orvoslása.

HÖK: Minden egyetemistának megvan a véleménye a saját hallgatói önkormányzatáról, járjon bármilyen egyetemre is, de ez a poszt nem erről szól. Önéletrajzba ez is jól mutat, és ki tudja, talán tényleg sikerül valami jót tenned hallgatótársaidért. Nálunk például zajlik a Zöld Egyetem Projekt, ami egyelőre semmit sem tett le az asztalra, de a remény hal meg utoljára, és elég fontos kezdeményezés. Hátha sikerül változtatni. Nem mellékesen nem is ingyen meló, mint a többi hallgatói szervezetben való részvétel. 

IÖCS: Instruktor öntevékeny csoport. Ők pátyolgatják a gólyákat, szervezték régen a bulikat, most már a HÖK-kel karöltve teszik ezt, csak ők ingyen. Igen, ez nem olyan jó biznisz, de ha nem is érdekel az ingyen munka és a sok fake friend és alkohol, a képződést mindenképpen ajánlom, mert életre szóló élmény. Kimozdít a komfortzónádból, ahogy idegenekkel kell összebarátkoznod ismerkedős és kántálós játékokon keresztül és azért szert lehet tenni egy-két igaz barátra is. 

Én a BOE-t és IÖCS-öt is kipróbáltam, de egyik mellett sem tartottam ki igazán, amit sajnálok. Bárcsak jártam volna prevenciós előadásokat tartani. Talán úgy a legjobb, ha az elején elköteleződsz az egyik mellett, mert egyhez könnyebb tartanod magad, nem kell szétszakadnod, csak nehéz, mert teljesen más profil. Míg a BOE-nek van a legtöbb köze a tanulmányaidhoz, a HÖK inkább a hallgatói jogokat hivatott védeni és a hallgatói életet zökkenőmentesebbé tenni, az IÖCS a szociális életedet boostolja. Mindenképp javaslom legalább az egyikben való aktív részvételt. Nem mellesleg közéleti ösztöndíjra is jogosulttá válsz.

4. NE SZÁMOLGASD A KREDITEKET AZ ELEJÉN

Visszagondolva, ez a legfölöslegesebb dolog, amit a medikus első-/másodéves korában tehet. Itt vagyok ötödév elején nulla felvett választható tárggyal és az összes szükséges kredittel pont akkor, amikor már lennének izgibb opciók, mint különböző extra biosz-kémia-fizika órák. 

Nem azt mondom, hogy ne vegyél fel minden szemeszterben legalább egy választható tárgyat, de elég, ha a félévenkénti 30 kreditet alulról közelíted, mert negyedévtől csak a kötelezőkből összejön annyi. Chill, hogy most semmi plusz órát nem kell magamra vállaljak, de még jobb lett volna, ha első két évben nem kell megszakadni. Főleg, hogy harmadévig nem is lehet felvenni klinikai választható tárgyakat, most pedig ilyen opcióim lennének, hogy terhesgondozás, klinikai endokrinológia, idegsebészet, életmód orvoslás, arc plasztikai sebészete, etikai problémák az onkológiai betegek ellátása során, a szex genetikája, hogy csak párat említsek. Ehelyett alsóbb évesként mindenki próbál olyan tárgyakat felvenni, amikre nem kell bejárni, ingyen ötös, és erre pazaroljuk a kreditjeinket ahelyett, hogy tanulnánk valami olyat, ami tényleg érdekel. És ha nem sikerül nem bejárósat választani, akkor még az időnket is.

Megértem, ha valaki hatodévben szakdoga írás és szigók között nem akar még egy plusz terhet a vállára, de negyed-ötödév szerdai szünnapjára azért befér valami. Az első két-három év egyébként is sokkal nehezebb, miért akarunk akkor mindent kipipálni?

A későbbiekben lehet írok majd egy külön bejegyzést az általam felvett választhatókról, azért én mindig próbáltam kicsit meghackelni a rendszert és az első szemeszteren kívül sosem vettem fel olyat, ami nem érdekelt. A Magtud intézet tárgyai közül lehet már alsóbb években is csipegetni.

5. KEZDJ EL TDK-ZNI

Nekem is mondták, én sem hallgattam rájuk. 

A tudományos diákköri munka arra jó, hogy már hallgatóként bekapcsolódhass a kutatásba. El lehet menni tudományos diákköri konferenciára előadni, ami nem csak az előadói skilljeidet fejleszti, de még az önéletrajzodban is jól mutat. És ha mindezekkel még nem keltettem fel az érdeklődésedet, most figyelj: előre meglesz az anyag a szakdogádhoz és nem nulláról kell elkezdeni ijedt hatodévesként.

Nekem anno azt mondták, legkésőbb harmadévben kezdjem el, és azt hiszem, igazuk is volt. Csakhogy van egy kis bökkenő: mi történik, ha még nem tudod harmadévben, hogy mi érdekel, milyen orvos szeretnél lenni, és rossz helyre csatlakozol be? Én így jártam, és nem ez az egyetlen probléma. Leírom, mire figyelj, hogy ne szívd meg te is. 

Témavezetőt válassz, ne témát! Nekem is ezt tanácsolták, és nem fogadtam meg, részben azért is, mert senkit sem ismertem, és azt már nem mondták, akkor hogyan csináljam. Én megosztom veled: ha nincsenek felsőbb éves ismerőseid, akiknek jól megy a TDK, vagy esetleg egyetemi prof rokonod, akkor menj fel a honlapra és nézd meg az előző TDK konferencia eredményeit. Válassz olyan témavezetőt, akinek helyezett lett a hallgatója.

Persze, a téma is fontos, a legtöbben olyat kutatnak, ami nem érdekli őket, mert ezt dobta a gép. Fogalmam sincs, hányan kutathatnak egy évfolyamról, talán a fele, nagyrészük nem kutatóorvos akar lenni, legtöbbször egyáltalán nem is érdekli a kutatás. Azért csinálják, mert sote klinikákra akarnak majd diploma után bejutni, és oda állítólag követelmény. Erről majd csak diploma után tudok nyilatkozni.

A lényeg, hogy én megjártam azzal, hogy témát választottam, mert a témavezető vagy nem foglalkozott velem, vagy nem is indult el a kutatás, vagy fogalma sem volt, mi a követelmény a konferenciára. Csak úgy váltogatom a TDK helyeket. Harmadév második felében kezdtem, és azóta sem jutottam el konferenciára, pedig szeretnék. Nem baj, legalább a szakdogám kisebb meló lesz. És még nem is adtam fel. 

Szóval, amit tanácsolok: témavezetőt válassz és lehetőleg olyan témát, ami érdekel. Tudom, nem könnyű. Ha egyáltalán nem érdekel a kutatás és a sote klinikák, ne erőltesd, egyáltalán nem muszáj diákkörösnek lenni, de ha szeretnél kitűnni, szeretnél egy jól mutató TDK konferencia helyezést a CV-dbe, akkor harmadév első félévében kezdd el! (Ahhoz az kell, hogy már nyáron felvedd a kapcsolatot a témavezetővel és találkozz vele, hogy szeptembertől kreditet érő választható tárgyként már fel is vehesd.)

6. MARADJ KAPCSOLATBAN A RÉGI BARÁTAIDDAL

Last but not least, ne engedd, hogy az egész életed az egyetem körül forogjon

Bocsi a sok angolért, nyelvvizsgára készülök. Amúgy az angol tudás abszolút követelmény, főleg ha tudományos diákkörös az ember. Ha érdekel, írok arról is szívesen, milyen skillek szükségesek még az orvosihoz. Minden egyéb javaslatot is szívesen veszek.

Az egyetem az elején minden idődet felemészti. Rengeteget kell tanulni, és ha véletlenül épp nem, akkor nyilván  szocializálni is szeretnél, gólyahajó, gólyabál, szemeszternyitó és -záró bulik, vagy csak egy közös iszogatás a csoporttársakkal, mindenkinek kellenek az új barátok, senki sem szeretne egyedül lenni.

Ez az egyetlen olyan pont, amiben nem hibáztam, a gimi alatti legjobb barátnőm még mindig a legjobb barátnőm, úgyhogy erről csak azért írok, mert idővel rájön az ember, hogy a régi barátai mennyire fontosak.

Eltávolodsz a gimis barátaidtól, mert te nem érsz annyira rá, mint ők, és ők pedig nem értik a helyzetedet, nem tudnak segíteni a tanulmányaidban úgy, mint a csoporttársaid, akik elküldenek egy-egy jegyzetet, megosztják veled a tanulási technikáikat, talán még együtt is tanultok. Nem azt mondom, hogy egyetemen nem alakulhatnak ki igaz barátságok, és egy orvosis jobban meg fog érteni, több bennetek a közös, de azért megy a rivalizálás, a "csak addig vagy jó, amíg nem vagy jobb nálam", a jegyek összehasonlítgatása, a stréberezés, a klikkesedés. Az egyetemi barátok kitöltik a hétköznapjaid, de nyáron eltűnnek. Velük sokkal többet leszel együtt, de ne felejtsd el a régieket sem, akik nem azért szeretnek, mert átküldöd nekik a vázlataidat vagy mert feljebb húzod őket, nem is azért, mert orvosira jársz, hanem mert elfogadnak annak, aki vagy. 

 

Ennyi volt mára, tanulnom kéne. Remélem, megfogadod a tanácsaimat, nem úgy, ahogy én annak idején. Ezt tényleg csak azért írtam le, hogy segítsek. Ha van rá(m) igény, akkor folytatom bloggeri tevékenységemet, bár ahogy telnek az évek, változik az egyetem, és a 2018-as posztjaim már nem jelentenek nagy segítséget a most kezdőknek (sajnos).

Minden jót, kedves olvasóm! :-)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyaneljuktulazorvosit.blog.hu/api/trackback/id/tr2016743404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kecskekörömöröm 2021.11.04. 01:07:13

Nem fogadhatom meg tanácsaidat, bármilyen jók, mert már több mint 50 éve végeztem. Nagyon más körülményeink , lehetőségeink voltak , de basically I agree with you! Good luck and success in your career.

ÖNBÜNTETŐ FERI 2021.11.04. 02:42:02

Elküldöm a barátnőmnek, akinek a fia jövőre az orvosira szeretne jelentkezni. Hátha a tanácsok egy része még érvényes lesz a 23/24-es tanévben is. Köszi, hogy megírtad!

hypochloride 2021.11.04. 10:19:36

Nos, én egy egyetemen taníttok, már vagy 20 éve és amit írtál, azzal teljesen egyetértek. Jó ha az egyetemet végzett szakemberek nem csak SZAK, hanem EMBEREK is tudnak lenni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.11.04. 10:48:53

Lábujjvérem folyjon ekén,
Ha orvosnak elmegyek én!
:)

Vén motoros 2021.11.04. 12:23:40

A tanácsok jó része igen hasznos. A mai egyetemi viszonyokat csak közvetve ismerem, mert én 1970-75 között jártam a Műegyetemre. Barátom meg a Bölcsészkarra, német filozófiát tanult. (Gondolom, emellett nyilván mást is.) Nos, a Bölcsészkaron , AKKOR - már elnézést - de tökön kellett rúgni a tanárt ahhoz, hogy négyesnél rosszabb jegyet kapjál, annyira, hogy egy közepest be sem igen írtak, inkább visszaadták az Indexet, hogy gyere mégegyszer. Nem TE kérted vissza, visszaadták, akkor is, ha te inkább elfogadtad volna a közepest... Műegyetemen pedig vért kellett izzadni és sünt ...-ni egy kettesért, pláne hármasért. Ez nem a rossz tanuló panasza, hiszen végül jeles diplomával zártam a tanulmányaimat. Ugyan akkor még nem volt creditrendster, nem hajtottunk a minél több "lógós" creditre, de nem is nagyon lehetett, mert minden szakon voltak ún. "buktató szigorlatok", amelyek hallgatólagosan a nem odavaló tanulók szűrésére szolgáltak. Emiatt muszáj volt időt és energiát fordítani ezen tárgyakra. Az egyetemi közösségben való részvézel nálunk a várbéli Villamos koleszt jelentette. A velem egykorúak tudják, ki mindenki zenélt ott, és milyen nagy divat volt "felmenni a Várba".

funfun 2021.11.04. 13:51:00

@hypochloride: "Nos, én egy egyetemen taníttok, már vagy 20 éve és amit írtál, azzal teljesen egyetértek. Jó ha az egyetemet végzett szakemberek nem csak SZAK, hanem EMBEREK is tudnak lenni."

Taníttasz? Tényleg? Az egyéb hibákat ne is nézzük. Még műszaki pályán is alap, hogy egyetemi oktató nem vét olyan hibát, amiért érettségin bukás jár.

Billy Hill 2021.11.04. 14:21:52

A 3-asról és a 6-osról papoltam én is a kistesómnak mindig: Nem azért fog valaki áthívni egy másik céghez (egy érdekesebb munkakörbe és/vagy több juttatásért), mert szép 5-ösök meg 4-esek voltak az indexedben, hanem talán épp azért, mert a felezőbulin éjjel 3-kor együtt hánytatok fekve az asztal alatt. Kis túlzással. :-) A jó állásokra nem(csak) a jógyerekeket hívják interjúzni...

pizo 2021.11.04. 14:23:17

@Vén motoros: 1989-1994 között jártam a BME Közlekkarra, mi voltunk az utolsó évfolyam, ahol még sem kredit-, sem modulrendszer nem volt. Fix órarend volt, és labormérések, majdnem mint a középiskola. Evvel együtt sok hasonlóságot fedezek fel az én egyetem éveim és a blogíróéi között. Főleg ezt: "Ezen az egyetemen az ötös és a kettes között kisebb a különbség, mint a kettes és a bukás között."
Ez a BME-re is érvényes.

Zoli

Vén motoros 2021.11.04. 14:34:21

@pizo: Ez igaz. A másik oldala, hogy aki tőlünk a buktató szigorlatokon végleg kibukott, és otthagyva a Műegyetemet, átment valamelyik 3 éves Műszaki főiskolára, akkor ott rendszerint jó vagy jeles rendű oklevelet szerzett. Hogy ennyivel könnyebb volt, mint a Műegyetem, vagy csak gyakorlatiasabb volt a képzés, nem tudom. Mindenestre, tervezőként ők is megállták a helyüket.

Szakács Tanuló 2021.11.04. 14:42:49

A magánélet-tanulás egyensúlyát erős 20 évvel ezelőtt befejezett műszaki egyetemi pályafutásom alatt sosem sikerült megvalósítani. Őrült sokat tanultam, viszonylag jók lettek az eredményeim, cserébe nem volt sem szórakozásom, sem társam, sem semmim éveken keresztül. Mindezek miatt nagyon egyetértek a leírtakkal, megjegyezve, hogy egy 2-es, 3-as átlagot belőni, normális magánélet mellett az ideális, egyben szinte lehetetlen...:)

A HÖK-ről nekem is meg volt és van a véleményem, emiatt akinél ilyet látok az önéletrajzban, arra a felvételikor (immár jó 10 éve munkáltatóként) gyanúsan néze. Nálam inkább fekete pont...

0dzsud0 2021.11.04. 16:53:27

Én egy kicsit ehhez kérnék segítséget, akár a bloggertől, akár más, a témában jártastól:
"Lábjegyzet: diplomaátlag. Nézz utána előre, már az első években is, melyik tárgyak kerülnek bele, mert a többinek tényleg az ég világon semmi nyoma nem marad. Ha nem hajtasz ösztöndíjra, elég csak ezeken kiélned maximalista hajlamaid."

Én ugyan nem a SOTE-n tanulok, hanem az ELTE-n hallgatok jogot (már nem az első diplomám megszerzésére készülök), de itt a szigorlat mindig egy kifejezetten húzós, és minden esetben szóbeli vizsgát jelent (a SOTE-n is?). Vajon mennyi esélye van annak, hogy valaki amúgy a diplomaátlagba nem számító tárgyakból nem feszíti meg magát, a szigorlatok, amik valóban fontosak viszont mégis sikerülnek neki akár 4-es vagy 5-ös érdemjeggyel? Két gondolatom van ezzel kapcsolatban:
1. Azt feltételezem, hogy vélhetően azok képesek a szigós tárgyakon jó eredményt elérni, akik egyébként is mindig odateszik magukat, és becsülettel készülnek minden (vagy majdnem minden) tárgy vizsgájára. 2-es, 3-as vizsgák után egyszercsak megtáltosodni és 4-est vagy 5-öst produkálni egy kategóriákkal nehezebb szigorlaton? Háát, az szerintem necces...
2. Az ÁJK-n ismert egy híres professzornak tulajdonított mondás: "Az ötös vizsgának három feltétele van. Első a szerencse. Második a fenék, és csak harmadik a fej." Szerintem valamilyen szinten a tanárfaktor is szerepet játszik. Nyilván mindenki törekszik az objektív értékelésre, de azért azt is gondolom, hogy az oktatókban már az első 1-2 évben kikristályosodik, hogy ki lesz a végére az a pár hallgató, aki summával végez, a többieknek ebbe a körbe később betörni már nagyon nehéz, szinte lehetetlen. A saját bőrömön is tapasztaltam azt, hogy az én feleletem azért sikerült kiemelkedően jól, mert - a törvény szó szerint történő visszaadásán túl - olyan apró finomságokkal sikerült teletűzdelnem a mondókámat, ami az asztal másik végén ülő oktató által az előadásokon használt fogalmazás is volt, és ez szörnyen tetszett neki. Azt látom (vagy vélem látni), hogy ha valahogy a tanár figyelmébe kerül az ember, akkor jelentősen megnövekednek az esélyei, holott ennek nem feltétlenül így kellene lennie. A szorgalom, a folyamatos készülés mintha tényleg nem mindig lenne elegendő. Itt nem csak az aktív, esetleg túlzottan aktív órai jelenlétre, vagy a TDK-ra és hasonlókra gondolok, rám például volt, hogy azért emlékezett egy oktató, mert minden előadásán ott voltam és minden egyes alkalommal ugyanott ültem...

Véleményeket kérnék a fentiekről, mert erős kétségeim vannak, hogy jól látom-e. Szerintem az minden esetre úgy nagyon nehezen megy, hogy megnézem, mik számítanak bele a diplomaátlagba, és a többivel igyekszem lényegesen kevesebbet foglalkozni. Ezzel így szerintem esélyesebb, hogy még a cum laudét is el lehet felejteni, de örömmel olvasnám mások tapasztalatait is.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.11.04. 17:23:30

Vajon aki csak túlélni akarja az orvosit, a vizsgák miatt sem akarja izgatni magát, a lényeg, hogy megkapja a diplomát, abból milyen orvos lesz? Túlélő orvos? Aki abban bízik, hogy az este két Kalmopyrinnél komplikáltabb gyógymódot egész életében nem kell majd alkalmaznia? Rossz orvosból van épp elég. Az orvosi egyetemről tudott, hogy nehéz. Aki csak megúszni akarja, az majd írassa rá a diplomájára is, hogy "csak megúsztam".

Vén motoros 2021.11.04. 17:26:03

@0dzsud0: Sok igazság van abban, amit írsz. Hozzáfűzném, hogy nemcsak azt lehet megalapozni az első időkben, hogy ki fog summa cum laude végezni, de azt is, hogy kit tartanak a tanerők trógernek, akik a kettes-hármas üvegplafonja alá küzdötték le magukat, talán a kevésbé szimpatikus hozzáállásuk miatt.
Én egy más pályát írtam le: egy egészen kíváló technikumból jöttem, (Landler Jenő gép- és Híradásipari Technikum, 1966-70-es évfolyam), nekünk olyan óraadó mérnöktanáraink voltak, akik a legkülönbözőbb intézménylenél voltak kutató meg gyártásfejlesztő mérnökök. (Gamma, HIKI, BEAG, MMG, Orion, stb.) Azóta is azt tartom, hogy MA, 69+ évesen 2 heti tanulással - ha kettesre is - de újra átmennék az Államvizsgán, de kétévi tanulással sem tudnám úfent felturbózni magamat, hogy mind a 7 tárgyból újra technikus-minősítő vizsgát tegyek.
Az egyetem teljes 5 éve alatt 100%-ig a Technikumban tanultakból éltem, két mumusom volt: a felsőbb (elméleti) matematika, meg az elméleti villanytan. De az elméleti villanytan is 95%-ban elméleti matematika, és csak 5%-ban villanytan. Ugyanis a Technikumban nagyon alapos geometriai és algebra képzést kaptunk, de elméleti matekból éppen 0%-ot. Az volt a szerencsém, hogy ismeretlen okokból Máté prof. és neje, Bars Ruth kedvelt, és emiatt nem rúgtak ki sem matekból, sem villanytanból... Végül is úgy jött össze a jeles Villamosmérnöki diploma, hogy abból minden jeles érdemjegy a Technikum számlájára írandó + Máté és Bars nem rúgott ki. .. Ennyi volt benne a szerencse.

Novák Aircraft Ferencné 2021.11.04. 18:38:58

@Androsz: Tök mindegy, úgyis elfelejtetesz mindent. A vizsgák inkább a terhelhetőséget, a koncentrálási képességet, ,konspirációs képességeket mérik. A magyar oktatási rendszer olyan, mint egy akadálypálya, az ismeretek beépülése nem túl jó hatásfokú. Aki levizsgázik ötösre, három hónap múlva már lövése sincs a témáról. Nem is beszélve arról, nem ritkán előre bemagoltatott feladatok szerepelnek a számonkéréseken, és keményen megy a pusizás.

Vén motoros 2021.11.04. 21:54:58

@Novák Aircraft Ferencné: Az embernek a korral általában megváltozik a véleménye. A technikumban kockát meg kalapácsfejet kellett reszelnünk, pontozót készítenünk, a hidegvágó gyakorlaton lilára vertük a kezünket, mert időnként mellé ütöttünk a kalapáccsal. Akkor az egészet teljesen értelmetlennek tartottam, és nagyon utáltam. Most, 50 egynéhány évvel később már azt mondom, hogy volt értelme. Így van ez a hülye vizsgákkal is.Az ember gyorsan elfelejti. De közben megtanult tanulni... Olyan ez, mint a memoriter. A Technikumunkban irodalom érettségire 50 verset kellett kívülről megtanulnunk. Hogy én mit szenvedtem vele! De pallérozza az emlékezetet.

2021.11.04. 22:03:17

@Vén motoros: meg tud a - betege - halálos ágya mellett valami szépet mondani :)

Almandin 2021.11.05. 00:29:59

@Novák Aircraft Ferencné: Ez attól függ, mennyire motivált az illető. Ha valakinek szenvedélye az orvostudomány, akkor eleve könnyebben tanul, jobb jegyeket szerez és kevesebbet felejt belőle. Amúgy belőlük lesznek az igazán jó orvosok, különösen, ha segítőkész személyiséggel is társul a jó képesség és az őszinte tudományos érdeklődés. Én nem vagypk orvos, a diplomáimat már évtizedekkel ezelőtt szereztem, de az ott tanított anyagból arra emlékszem jobban, ami az érdeklődési körömbe vágott.
Orvosoknál egyébként nagyon fontos, hogy a kettes és az ötös szint az osztályzásnál közel legyen egymáshoz. Egy orvostanhallgatónak ezt biztos nem jó hallani, de gondoljon bele az illető, hogy a diplomája után a rendelőjében naponta fog vizsgázni, csak nem jegyeket fog rá kapni, hanem a meggyógyított és félrediagnosztizált betegek aránya fogja jelezni, hogy mennyire tanulta meg az anyagot az egyetemen.
Nőgyógyászat témájához hozzáfűzésem: találkoztam rendes nőgyógyászokkal is, de sajnos sok a bunkó, érzéketlen, a betegét megsértő is köztük. Mondom ezt egy nőgyógyász főorvos leszármazottjaként, tehát nem gyűlölöm an bloc a nőgyógyászokat és az orvosokat.
Tudom, régi könyv és lehetnek elavult részei, de én a családtagjaim hagyatékában leltem rá, és sajnos tapasztaltam, hogy az egészségügyi személyzet nagy része nem ilyen elvek alapján dolgozik:
www.regikonyvek.hu/index.php/kiadas/az-orvos-es-a-beteg-kapcsolata-2-1976-medicina
Nem tudom, hogy ma az orvosképzésben mekkora hangsúlyt fektetnek az orvos-beteg kapcsolat kommunikációs oldalára, de a gyakorlatban nagyon gyakori az emberi méltóság sérelme.:
index.hu/belfold/2021/06/22/nogyogyaszat-ellatas-egeszsegugy-panasz-masallapotot-a-szuleszetben/
divany.hu/egeszseg/2011/05/12/a_szuzessegemet_a_nogyogyaszom_vette_el/
Remélem, kedves posztoló, hogy Te nem leszel olyan orvos, aki megalázza a rendelőben a nőket.

elefi 2021.11.05. 01:46:20

@Androsz: Pacienskent az a velemenyem, hogy a "rossz"orvosok 99%-a is csak emberileg, hozzallasilag rossz, nem szakmailag. Aki az egyetemeken eljut a diplomaig abba garantaltan belevertek a szakmat, meg kettesekkel lavirozva is boven tudni fogja mindazt ami tudas szempontjabol kell ahhoz hogy kivalo szakember lehessen - ha akar. Viszont erkolcsi, emberi , tissztesseg szempontjabol az egyetem sem tud csodat tenni. Detto tanarra, merknokre stb, stb...

Örömhernyó 2021.11.05. 07:54:54

@elefi: Ebben nem értünk egyet. Rengeteg a dilettáns orvos és ezalatt nem csak a kettessel lavírozókat értem. Hanem akik olyan műhibákat követnek el, amiért Amerikában millió dollárokat ítélnek meg a pácienseknek.
Szakmailag nem lennének rosszak, de mivel emberileg selejtek, ezért a hibáikat sose ismernék be, sose korrigálnák, egyszerűbb a beteg kartonjait hamisítani, letagadni, másra mutogatni. Volt 2 rokonom is, akik majdnem meghaltak egy-egy nem éppen alulfizetett, osztályvezető orvos illetve professzor hibái miatt. Persze ilyenkor a szakma összezár, elképzelhetetlen, hogy az orvosbárót hivatalosan kritizálja másik orvos. Még ha négyszemközt el is mondják, hogy ilyen hiba megengedhetetlen.
Azt hozzátenném, hogy az öreg orvosprofesszor visszaadta a hálapénzt a hibája után ('90-es években történt), a 2010-es években az osztalyvezető orvosbáró viszont benyelte az utolsó fillért is. Ő előre lefoglalta az osztály ágyainak jó részét és a műtőt a saját betegeinek, akik neki fizettek hálapénzt. Onkológiai sebészeten elég szemérmetlen összegeket lehet kaszálni, mert ugye senki se akar hónapokat várni egy áttéttel.

Szakmailag nem volt rossz, biztos nem kettessel végezte az egyetemet, de emberileg egy selejt volt. Mondjuk ő ezt nem is szégyellte, úgy volt vele, hogy ha azt akarják, hogy ő ne menjen külföldre, akkor érinthetetlenséget követel és bármit megtehet, ami anyagi érdekében áll.
Persze ha hibázott és a műtéti fertőzésben majdnem meghalt beteg hozzátartozói keresték, akkor elérhetetlen lett. A fiatalabb kollégái meg széttárták a kezeiket a hozzátartozók előtt, hogy ők nem mondhatnak semmit, hogy mi történt, mi ment félre, nem kritizálhatják a vezetőt, mert ő mindennek az ura ott.

Szóval az emberi silanyság igenis kihatással van az általuk végzett munkára is.

Örömhernyó 2021.11.05. 08:01:19

@Almandin: A magyar orvos nek felelős. Ez a bírói gyakorlat sajnos. Diagnosztikai hiba miatt egyáltalán nem felel, orvosi műhiba esetén meg összezár a szakma, egy orvosszakértő (aki szintén gyakorló orvos), a legritkább esetben fogja kritizálni egy kollégáját.
Ezek a hivatásrendek ilyenek. Holló a hollónak nem vájja ki szemét. Rendőr sose vall rendőr ellen. Orvos sose vall orvos ellen.

Egy rokonom egészségügyi dolgozó volt, egy nőgyógyász orvosbáró ellen mert vallani egy szexuális zaklatási és egy csomó hálapénzes ügyben az orvosi kamara etikai bizottsága előtt. Persze be lett neki ígérve, hogy a jegyzőkönyvben nem szerepel a neve, senki nem tudja meg stb. De elég egyértelmű volt, hogy ő vallott csak az orvos ellen, utána ki lett szekálva a munkahelyéről, az orvos meg maradt. Aki orvos ellen beszél, annak elvágják a torkát (képletesen).

B4nk Verein 2021.11.05. 08:52:34

@Szakács Tanuló: De egyetértek a HÖK-kel kapcsolatban. Amit én láttam, hogy a HÖK a nagypolitika leképeződése a hallgatókat "képviselő" hallgatói érdekvivőkre. Szóval jellemző a korrupció, a háritás, a konspiráció, a közös elkanalizálása és a többi... ha én meglátnám egy önéletrajzban, hogy valaki HÖK-ös volt, már CV alapján dobnám félre. A SOTE HÖK-re végképp jellemző volt, hogy vettek egy projektort, nagy tévét a HÖK pénzén valamilyen címszóval, de azt a számla leadását követően többet sose látta senki, kivéve azt aki hazavitte...

Motorogre 2021.11.05. 09:35:43

A kettes és jeles közt igen szerény eltérés lehet csak tudásban: ui. a kettes (=elégséges) is olyan tudást jelez, amivel a szakma gyakorlására alkalmasnak minősítik a diákot - akár gyógyszerész, mérnök, tanár vagy orvos. Ha kételkedsz, képzeld el hogy lemeztelenítve leszíjaznak a műtőasztalra, és a nővér elmeséli hogy az operáló orvos hihetetlen jópofa ürge, átbulizta az egyetemet és a kettest csak kegyelemből kapta meg ...

1et értek Örömhernyóval: sajnos az orvosok döntő része : nem hallgatja meg a betegek panaszait, a keletkezés körülményeit ; nem gondolkozik rendszerben, hanem egy gyors képalkotó diagnosztikával igen szűk véleményt mond (s bizonyos kor felett bárkinél van meszesedés, kopás stb.) , és egy más szakterületi specialistát ajánl . Ezzel a felelősséget elhárította, a beteg sorsán nem enyhített semmit - de az eü rendszert alaposan leterheli (vagy az magánszférának termel bevételt).
Azaz nem több, hanem jobb, szélesebb látókörű orvosra lenne szükség.
Most ha pl. két kór tünetegyüttese egyidőben jelentkezik - megáll a tudományuk, mert leszoktak a gondolkozásról, a saját (reméljük szakmailag megfelelő) sablonjaikban gondolkoznak, belefáradtak stb.

Medgar 2021.11.05. 09:46:02

@pizo: Annyit tegyünk hozzá, hogy "rendezett anyagi háttérrel"...

Szerény lehetőségekkel nagyon nem mindegy, hogy átkerülsz önköltségesbe és esetleg ugrik az ösztöndíj is, Egyébként meg a diplomán tényleg nem látszik az átlag, és a kapcsolati tőke a kocsmában lakik (meg esetünkben a schöniben)

Almandin 2021.11.05. 12:56:39

@elefi: Hát...engem már diagnosztizáltak és kezeltek félre nem is egyszer. Szakmailag sincsenek egy szinten. De vannak jók is.

Petra Berber 2022.04.01. 20:16:00

@0dzsud0: Másik kávéház. Miért nem joghallgatóktól kérsz tanácsot? Egyetem mindkettő, de teljesen más profil, számonkérési forma, stb.

Petra Berber 2022.04.01. 20:22:31

Kedves Blogíró!
Nagyon hiánypótló a blogod!! Mi most vagyunk másodévesek a sote-n és nemrég talált rá az egyik betűtársunk a blogodra. Kár, hogy nem egy évvel ezelőtt, de sebaj:) most is épp idejében! Nagyon hasznos dolgokat írsz!! Írhatnál még - persze, gondolom nem sok időd van ezzel foglalkozni.

Szomorúan olvassuk viszont, hogy az itt kommentelők nagy részének köze sincs ehhez az iskolához és csak közhelyes baromságokat írnak az orvosokról. Dehát 2020 márciusában azt is megtudtuk, hogy a 10 millió virológus-kutató professzor kandidátus országa vagyunk. De valahogy azóta sem jöttünk rá az évfolyamtársakkal, hogy melyik az az orvosi egyetem, amelyik ekkora évfolyam létszámokkal képezte ki ezt a 10 millió szakorvost....:)

Petra Berber 2022.04.01. 20:37:16

@Motorogre:
Messze vagyok még az iskola végétől, de nagyon sok orvost ismerek még a tanárainkon kívül is. Előfordul, hogy az orvos rutinból csinál dolgokat, de az nem jellemző, hogy nem hallgatja meg a beteget. Sokkal inkább az a helyzet, hogy a magyar felnőtt lakosság 90%-a nem képes magyar nyelven kommunikálni, annyira el van butulva. Szóval szavakból ért az ember (ahogy az orvos is ember mint tudjuk) és, ha bejön egy tévé előtt lebutult idióta, akkor külön tudomány, hogy kibogarászd a "mondandójából", hogy most akkor mi is a baja. Aztán a másik, aki meg elkezdi Mohácsnál és 10 perc után sem derül ki, hogy most akkor a nyaka fáj vagy a kisujja dagadt be 2003 május 4-én este a Dr. House és a Barátok közt között:DDD Úgyhogy ez nem szemét orvos-szegény beteg kategória, hanem ember-idióta ember közötti kommunikáció. Biztos számodra is ismerős lehet a szituáció, amikor az egyagysejtes szomszédod felhív téged éjszaka 2-kor, hogy menj át segíteni, mert beletört a kulcs a zárba, aztán átmész és elkezd mesélni arrról, hogy valójában beázott a felső szomszédtól, de 10 perc múlva kiderül, hogy azért hívott fel, mert a mobiltelefonja lelockolt és nem tudja feloldani. Aztán látod, hogy a mobiltelefonja nem lockolt le, hanem valójában kapott egy sárga csekket a közös képviselőtől, amire rá van írva, hogy 300 Ft és nem tudja, hova kell küldeni. Akkor a kezedbe adja a levelet, amit a közös képviselő küldött, amiről kiderül, hogy az Ofotért küldte és nem a közös képviselő és holnapig be lehet váltani egy 50%-os kupont szemüvegre és "jaj, igen, ezért hívtalak valójában, mert nem tudom, hogy holnap lesz-e kedd és máma szerda van?"

Petra Berber 2022.04.01. 20:41:49

@Almandin: Mindig jókat mosolygunk az ilyen part széléről okoskodó idióták hozzászólásain, akik elmondják, hogy "hogyan legyél jó orvos" irodista droidként és nem röhögik el magukat.

Petra Berber 2022.04.01. 20:59:08

@Almandin: Ez egy eléggé érzékeny és összetett probléma, mert a nőgyógyász ez rendkívül bizalmi viszony. Nekem férfi nőgyógyászom van és elég hosszú időbe és meggyőzésbe telt, mire elmentem hozzá, mert voltak problémáim, aminek a kezelésében ő most itthon az egyik legjobb specialista.

"találkoztam rendes nőgyógyászokkal is, de sajnos sok a bunkó, érzéketlen, a betegét megsértő is köztük. Mondom ezt egy nőgyógyász főorvos leszármazottjaként, tehát nem gyűlölöm an bloc a nőgyógyászokat és az orvosokat. "
Nincs óriási tapasztalatom ebben a témában, nem ismerem az egész szakmát (a töredékét se), deazért az ilyen sztorik szinte mindegyikénél kiderül a végén, hogy kifejezetten primitív betegekről van szó. Nem minden orvos sznob, sőt csak egy egészen kis részük, éppen ezért bőven elég, ha normálisan viselkedsz. Kulturáltan, jól nevelten mész oda, esetleg előre átgondolod, hogy mit fogsz mondani az orvosnak, mert kevés az idő. Szóval ne várd el egy orvostól - és senki mástól se: a laptop szerelőtől, az ügyfélszolgálatostól, a villanyszerelőtől, a tanárodtól, az építésztől -, hogy ha odamész egy dzsogingban, hiányzó szemfogakkal, büdös szájjal a szakrendelőbe, aztán elkezded szidni a migránsokat, zsidókat, majd előadod dióhéjban, hogy "a koronavírust Bill Gates találta ki", aztán komolyan vegyen téged. Ez egy felelősség!
Mostanában sokszor taxiztunk a barátnőimmel és többször előfordult, hogy megszólított minket a taxisofőr. Legutóbbi "termés": "Én bizony nem oltattam be magam! Én anno az ebolát sem kaptam el! Belém nem fognak chipet ültetni!" Alig tudtuk visszafogni a röhögést...:DDD Nem tudta rólunk, hogy orvostanhallgatók vagyunk, csak szóba hozta a dolgot, mert a GOKI-ba mentünk és elkezdett okoskodni a magyar EÜ-ről. Namost kérdem én: egy ilyen idiótával leállsz vitatkozni? Ő jobban tudja, mint az orvos, hiszen rajta az ebola sem fogott ki.:DD

Motorogre 2022.04.04. 23:00:05

@Petra Berber: Te biztos fiatal vagy - s nem sokszor jártál orvosnál, főleg nem összetett tünetekkel. Az, hogy beszélgetsz sok-sok orvossal, nem vezet át Téged a páciensi szempontok térfelére.
Amit leírsz, igen, ismerős - a locsifecsi szomszéd, aki lehet idős de fiatal is.
Vannak olyan betegségek, melyeknél a betegnek nem kell sokat mondania a helyes diagnózis felállításához (pl. sérv) , de bizony pl. a idegrendszeri megbetegedések tünetei vagy egyidőben több belgyógyászati kór tüneteinek azonosítása és szétválogatása hatékony orvos-beteg kapcsolatot igényel. Ehhez nyilván ketten kellenek ...
Hazánkban is volt kezdeményezés hogy az idősek ne a körzeti doktorbácsihoz járjanak társalogni : a vizitdíj. Igen tudom, az időskori magány BORZALMAS súlyos betegség önmagában is, pláne ha egyéb nyavalyák társulnak hozzá - és ezt is kezelni kell(ene), de nem feltartva az orvoslást ...
Még sok évre vagy az iskola végétől - ne aggódj, fog ez menni... Sok SIkert.

0dzsud0 2022.04.05. 23:37:57

@Petra Berber: Kértem tőlük is, miért gondolod, hogy csak itt próbálkoztam? Információkat gyűjtök, mindent, ami hasznomra válhat, és elég komoly tévedés, ha szerinted csak joghallgatók tanácsait érdemes megfogadnom, ha most épp jogon tanulok...egyelőre kaptam egy ignorálást a posztertől, meg egy meglehetősen haszontalan egysorost tőled, ráadásul nem konkrét tárgyakra kérdeztem rá, hanem egy rendszerre, amiben bizony elég sok hasonlóság lehet. Azért szerencsére nem egészen úgy működik, hogy a SOTE-tapasztalatokból aztán abszolút semmi sem hasznosítható egy másik osztatlan képzésen, kezdve akár olyanokkal, hogy a napi rutin felépítése, a vizsgák és az oktatók furfangjainak kiismerése, félévközi előkészületek, stb. A harmadik szakom a jog és az előző kettőből is elég sok hasznos infóm van, totál más, és sokkal előnyösebb helyzetben vagyok, mintha most lennék 18-19 éves az első szakomon.

"Vajon mennyi esélye van annak, hogy valaki amúgy a diplomaátlagba nem számító tárgyakból nem feszíti meg magát, a szigorlatok, amik valóban fontosak viszont mégis sikerülnek neki akár 4-es vagy 5-ös érdemjeggyel?"

Ha erről le tudjátok írni a tapasztalataitokat, az nekem már elég hasznos. és ez pont kizárt, hogy jelentősen eltér két olyan egyetem közt, ahol szigorlatok működnek. Persze nagyjából sejtem a választ, csak akkor viszont a poszttal vannak fenntartásaim.

Petra Berber 2022.04.06. 17:00:31

@Motorogre: Igen, fiatal vagyok. Teljesen félreértettél, mert ez nem a nyugdíjasokról szól, hanem általában az emberi primitívségről és ez nem a szemét orvos-kiszolgáltatott beteg kapcsolatról. Amikor 2 órát ülök a szakrendelőben és a felhozatal: 10 betegből 3 tréninggatyában jön el, a nem képes 2 mondatot magyarul elmondani (középkörú anyuka és apuka), ételmaradék a felsőn, stb. Szerinted hogyan viszonyul az ilyen emberekhez az orvos, nővér, bárki? Ez egy életmódot takar: napi 10 óra tévézés, internet, game-ezés, zabálás, stb. És hidd el, nem képes elmondani, hogy mi a baja. Az már következő szint, hogy RTG-elemzés, leletezés, mert az bizony egy külön szakma. De odáig el kell jutni, hogy a megfelelő tájról készüljön a röntgen, MR, stb. Ehhez a beteg kell! Az, hogy józanul, érthetően kommunikáljon.
Teljesen elvitted erre a "fürtökben lógnak az unatkozó nyuggerek a szakrendelőben" dologra, pedig nem erről van szó.

Petra Berber 2022.04.06. 17:12:47

@0dzsud0: Azért kaphattál ignorálást, mert a kérdésfeltevésed elég gyermeteg. Körülbelül: "Ha sokat edzek, le tudom majd futni a maratont?" Erre milyen titokzatos választ vársz?:)

Azon csodálkozom, hogy ezt a kérdést rutinos tanulóként (nem az első szakod) miért teszed fel. A kreditrendszer önmagában választ ad a kérdésre: a tárgyak kreditszáma egy iránytű, ami megmondja, hogy mennyire fajsúlyos egy tárgy. Jól ki van ez találva minden egyetemen. Másrészt a szigorlat módszertani tárgyakból épül fel, amik egymással összefüggnek, tehát jócskán kifizetődik, ha az elején ráfekszik az ember, mert már a szigorlaton berutinoztad, és nem kell a nulláról kezdeni.
Egyébként sok elsőéves van, aki mindent ötösre akar (én is ilyen voltam), de azt nem lehet például az orvosin. Ott kell némi szerencse, hogy olyan tanárokkal, mentorokkal találkozz, akik már az elején mantrázzák, hogy csak a köt. tárgyakra feküdj rá és ezt elmondják 100-szor egy nap.
Másrészt egyetemen a tanárok nem úgy osztályoznak, hogy nézegetik az indexedet és akkor azt mondják, hogy "Hohóó, ez az ember 4 tárgyból már kettest kapott, hohóó, na akkor én sem adok neki kettesnél jobbat, hohóó!"

egylány22 2022.04.06. 18:27:26

@Petra Berber: Kedves Petra! Örülök, hogy rátaláltatok a blogomra, ha csak kevés orvostanhallgató is elolvasta, már megérte megírni. Most, hogy tudom, hogy a célközönséghez is legalább minimális mértékben eljutott, mindenképp írok még. Külön jó látni, mekkora még a lelkesedésed, remélem, így is marad, és sok sikert a jó kis másodév végi szigókhoz.

A kommentekre azért nem válaszoltam eddig, mert ha mindegyikre válaszolnék, egyrészt egész nap itt ülnék, másrészt nem igazán kapcsolódnak szorosan a témához. @0dzsud0, nem szerettelek volna ignorálni, de tényleg annyira más az egyetemünk, hogy nem láttam értelmét a válasznak.

Leírhatom, nálunk hogy van. Amiből szigorlat van, az több féléves tárgy, ha már az első vizsgákra megtanulod, saját magadat tehermentesíted a szigóra. Ha csak az utolsó félévben állsz rá, sokkal többet kell tanulnod, bár csábító, hogy csak akkor erőltessük meg magunkat, ha számít az eredmény. Biztosan vannak olyanok, akik így is ötösre-négyesre leszigorlatoznak, és olyanok is, akik már az első vizsgákra is megtanulták, mégis rosszabb jegyet kapnak. Nálunk inkább az az általános, hogy a szigorlati tárgyakhoz már kapásból úgy állunk hozzá, hogy akkor ezzel tényleg foglalkozni kell.

A te kérdésed az volt, lehetnek-e jó szigorlati jegyeid, ha a többi vizsgára annyira nem készülsz. Nyilván attól függ, nálatok mennyire függnek össze a tárgyak. Nem tudom, jogon hogy van, a sotén sok nem szigorlattal záruló tárgy is bekerül a diplomaátlagba, ezért sem releváns nálunk a kérdés. A töltelék tárgyaknak, már amennyire léteznek itt ilyenek, nyilván nem sok közük van a fontosabb tárgyakhoz, így azokat lehet kevésbé komolyan venni. Jó olvasni, hogy vannak olyan kis karok, szakok, ahol így ismerik egymást a tanárok és a hallgatók, de nálunk ez a veszély egyáltalán nem áll fenn. Szóval semmiképp sem kell nálunk csak azért rendesen készülni, mert emlékezni fognak ránk.

Motorogre 2022.04.06. 20:36:53

@Petra Berber:
Köszönöm, helyretettél, nincs ezzel semmi baj, sőt - az értelmes párbeszéd viszi előre a világot, de legalábbis Téged biztosan.

A szituáció ismerős, már régen volt ugyan, de talán ma is érvényes: Kikérték a szakvéleményem hogy egy 25 fős kórházi osztályra (pulmonológia) egy zuhanyzó elég-e? Mondtam hogy nem - erre keserves grimasszal közölte a főorvos, hogy még sok is. Mert ha kevés lenne, a páciensek sorba állnának előtte ... de nem.
Tehát ha valaki nem a kórképből eredően büdös v mocskos - nyugodtan szólj rá (baleseti seb. és detox kivétel) - Hippokratész is ezt tenné. .
Sok sikert !

Petra Berber 2022.04.07. 01:09:04

@Motorogre: érzek valami sértődöttséget a hozzászólásaidban, aminek nyilván lehet alapja néhány orvos miatt, csak azt nem értem, miért egy egyetemista lány tanulási tippekről szóló blogján ereszted ki? Miért nem orvosbárók, szakmai blogok, betegek tapasztalati fórumán mondod el ezeket a dolgokat?? Garmadával van a facebook-on ilyen csoport.
Egy tanulónak körülbelül abból áll az élete, hogy odaérjen a Nagyvárad térről a Kútvölgyibe, aztán vissza a Pöttyös utcába. Aztán néha levadászni a tanárokat, akik elindulnak a gyakorlatra, de sosem érkeznek meg.:) Utána tanulni, szelektálni, tanulni, szelektálni....
Ez megint a kicsit sötét taxisok esete, akik megszólítanak, hogy maguk mit tanulnak? (ma már nem esünk bele ebbe a hibába, hogy eláruljuk:), akkor aztán ami a csövön kifér, hogy ez a szemét orvos, meg az, meg, hogy "fel tudnánk-e írni receptet a felhőbe (:DD)?".
Hippokratész (Pitagorasz:DDD).....istenem, ezekkel a közhelyes dolgokkal csak magadat égeted.:D

Motorogre 2022.04.07. 19:40:44

@Petra Berber: Vissza az origóhoz - most csak a szakma tanulásáról posztolunk itt ... az ÉLET (a szakmai élet) majd csak később jön? Igenis, értettem.
Amiket írtam az majd a szakmai pályádra vonatkozik, ok, tegyük félre egy kicsit.

A Te aktuális gondjaidra: nekem azt mondták a szüleim, hogy mindig 6-osra tanuljam meg, és akkor még bal-lábbal felkelve vagy morci tanár esetén is meglesz az ötös. Be is vált.
Aki csak diplomázni akar - annak paralel a javaslatom: legalább közepesre sajátítsa el az anyagot, illetve az év közbeni kötelezettségekkel ne csússzon meg : akkor zökkenőmentesen a tervezett vagy a creditminimum által elvárt szemeszterek alatt tud végezni.
Sok sikert !

Petra Berber 2022.04.08. 04:31:44

@Motorogre: Egy dolgot tisztázzunk: azért aki általános orvos szakra megy, az a diák nem a könnyebbik végét akarja megfogni a tanulásnak. Ezért is írom le megint: a blogíró tanácsai nem arról szólnak, hogy hogyan ússzuk meg a tanulást, pusizzunk, stb., hanem hogyan szelektálj rövid idő alatt, mire helyezd a hangsúlyt. Sajnos néhány félig sikerült életű idióta - kicsit az a benyomásom, hogy te is közéjük tartozol:) - ezt persze úgy értelmezte, hogy "lám, itt egy rohadt orvosis, aki meg akarja úszni a tanulást".
Ez azokra jellemző, akik a különböző mesterségesen kreált idétlen nevű szakokra mennek...felesleges megnevezni bármelyiket is, hiszen tudjátok. És lám, ugyanezekből került ki a 70 ezer beragadt nyelvvizsgás, aki hirtelen ADHD-s, diszgráfiás idióta lett, amint be kellett mutatni a B2-es nyelvvizsgát a diplomához. Gyerekek, ez egy vicc.:DDD Miért nem vagyunk meglepődve, hogy egyetlen gyógyszerész sincs köztük például?

Motorogre 2022.04.08. 09:18:10

@Petra Berber: köszönöm a jellemzést. Szép Napot !

Almandin 2022.04.18. 20:37:10

@Petra Berber: El tudom képzelni, hogy van sok páciens, aki valóban annyira primitív, hogy képtelen elmondani a problémáját. Viszont nem mindenki ilyen.
Én azt tapasztaltam, hogy a magánorvosi és az állami ellátásban sokszor más az orvos viselkedése. Az állami egészségügyben gyakoribb nemcsak a túl felületes, trehány munka, hanem a megalázó viselkedés is (nemcsak az orvosok, hanem az asszisztensek, ápolók részéről is). Elgondolkodtam, vajon miért lehet ez? Eszembe jutott már azelőtt is, hogy olvastam volna az irományaidat, hogy nem lehet, hogy a tanult emberek prolik felé mutatott lenézése, és/vagy a gazdagok szegények felé mutatott lenézése mutatkozik meg ebben? Hiszen sok orvos az SZTK-ban rendelve azt gondolja, hogy oda csak azok járnak, akik sikertelenek, tanulatlanok, hiszen a középosztálynak ma már illik a magánegészségügybe járni? Te azt írod, hogy az állami rendelésen nagyrészt ápolatlan, koszos ruhájú, primitív modorú és buta emberek vannak. Egyrészt kétlem, hogy olyan arányok lennének, mint amit leírsz. Másrészt neked az olyanokkal is tisztelettel kell bánni, nem lehet őket megalázni. A magánorvosi rendelőben az orvos általában figyelmesebb, tisztelettel bánik a beteggel, hiszen a saját, polgári rétegébe tartozónak tartja. Ha pedig a páciens a társadalom felső rétegébe tartozik, mondjuk miniszter vagy bankvezér, esetleg sztárénekes, akkor szabályosan körbeudvarolja.
Az ilyen orvosok magatartásán is látszik, hogy olyan a hazai társadalom szemlélete, hogy "akinek nincs pénze, az annyit is ér". Sokan hiszik azt, hogy csak a gazdagoknak és tanultaknak, jó kinézetűeknek jár a tisztelet.

Almandin 2022.04.18. 20:41:55

@Petra Berber: Elég nagy probléma van a gondolkodásoddal, hogy szerinted a magyar lakosság 90 százaléka olyan súlyosan elbutult, mint ahogyan azt leírod. Tényleg sok a bunkó, de azért nem ennyi, valamint ennyire súlyosan a többség nem buta. Hasonlítasz azokra a politikusokra, akik pl. a vidékieket kollektíve egy ostoba társaságnak tartják.

blur7 2022.04.19. 15:00:46

@Almandin: Írod: "a magánorvosi és az állami ellátásban sokszor más az orvos viselkedése". Ebben igazad lehet, ha nem is mindegyikük ilyen.
Anyukám súlyos betegséget kapott, amit nem ismertek fel, elküldték, hogy kérjen majd telefonon időpontot. Hétfőtől telefonált sikertelenül. Péntek délután elmentem hozzá, felhívtam a kórházat, bemutatkoztam, mondtam, hogy dr. blur7 vagyok, kértem, hogy kapcsolják, akit kapcsolni kell. Egyből sikerült.
Van hely, ahol rendre előre vesznek, szinte nem is kell várakoznom, máshol teljesen semleges, hogy doktori címem van. De ha anyukám élete ezen múlott, akkor már értelme volt elvégezni még egy egyetemi szakot.

Vén motoros 2022.04.19. 21:48:26

"Elgondolkodtam, vajon miért lehet ez? Eszembe jutott már azelőtt is, hogy olvastam volna az irományaidat, hogy nem lehet, hogy a tanult emberek prolik felé mutatott lenézése, és/vagy a gazdagok szegények felé mutatott lenézése mutatkozik meg ebben? "

Hát, legnagyobb meglepetésemre ezt tapasztaltam. Akárhol vagy bárhol voltam egy kórházban, műtét előtti beszélgetésen a főorvossal. Be kell vallanom, kinézetre eléggé "elesett bácsiká"-nak látszom. A főorvos maximálisan udvarias volt, de semleges és távolságtartó. Aztán futólag megkérdezte, mi voltam előtte. (Mármint a nyugdíjba vonulásom előtt.) Amikor megmondtam, hogy oklevelesl villamosmérnök, a Műegyetemen végeztem, én magam i s meglepődtem, hogy ettől AZONNAL mennyire megváltozott a kommunikációja. Addig is teljesen udvarias volt, de csak egy beteg öreg bácsi voltam a számára. Miután megtudta, hogy mérnök vagyok, éreztem, hogy innentől kezdve _magával egyenrangúnak_ tekintett. Ez a metakommunikációjából érződött ki. Mivel én - mint tervező - egész életemet mérnökök között töltöttem (építész- és építőmérnök, gépészmérnök, vegyészmérnök, villamosmérnök, IT-s) nem tapasztaltam meg ilyen metakommunikációs változást, hiszen mindannyian egyy nyájhoz tartoztunk.)

Almandin 2022.04.19. 22:16:41

@blur7: Ez szomorú. Különösen az utolsó mondatod. Nem lenne szabad különbséget tenni a betegek közt aszerint, hogy orvos rokona-e, vagy sem.
Hasonló élményem volt épp a közelmúltból. Szerencsére nem az életem múlt rajta. Pár hónapja mogyorós csoki fogyasztása közben egy mogyoródarab szerencsétlen megrágása miatt letört egy kis darab az egyik fogamból. Nem fájt, nem ért ideget, én se siettem azonnal fogorvoshoz. Telefonon bejelentkeztem a területileg illetékes fogorvoshoz, akivel még nem is találkoztam, mert nem olyan régen költöztem ide. Többször hívtam a rendelési idejében, de nem vették fel, így személyesen mentem a rendelőbe (több nap után), de ott is kábé félórába került, mire sikerült egy asszisztenssel beszélni. Kaptam egy időpontot másfél hónappal későbbre. Visszautasítottam az ajánlatot, mert féltem, hogy annyi idő alatt már megszuvasodhat a törött fog és nagyobb gond lesz belőle. Van egy jól bevált magánfogorvosom, akivel már vagy 20 éve vagyok kapcsolatban, nagyon profi, végül vele csináltattam meg, de azonnal kaptam időpontot 1 héten belülre. Csupán spórolni akartam az SZTK-fogorvossal, de ez lett belőle. A privát fogorvosom asszisztense azonnal felvette a telefont. Szomorú, hogy ilyen a magyar egészségügy helyzete.

Almandin 2022.04.20. 01:25:01

@Vén motoros: Ez egy kész szociológiai tanulmány. Te még szerencsésnek mondhatod magad, mert mielőtt a végzettségedet közölted volna, azért udvarias volt az orvos. Sokan nem ússzák meg megalázások nélkül. Egy orvosnak nem lenne szabad ilyen durván különbséget tenni diplomás és nem diplomás között. Elhiszem pl. Petra Berbernek, hogy nehéz a sok bunkó pácienst elviselni, hiszen a kulturáltabb embert zsigerből irritálják a bunkók (engem is). Viszont a páciens ügyfél is egyben, nem szabad udvariatlanul, lekezelően bánni vele. Az ilyen Petrák miatt kellene orvoshoz mindig drága kiskosztümben, drága ékszerekkel menni, hogy nehogy bunkó prolinak nézzen és lekezeljen? (A puccparádé és a leevett tréningnadrág közt azért van középút is). Szomorú, hogy a Petra-félék csak a jólöltözött, kifogástalan modorú és művelt betegeket akarják emberszámba venni. Tényleg sok a primitív ember hazánkban, de az, hogy ő 90 százalékos arányt emleget, az azt mutatja, hogy ő az emberek többségét mélyen lenézi és valószínűleg nem is adja meg nekik a tiszteletet. Pedig az orvos dolga a beteg embereken való segítés és együttérzés. Fel kell lélekben készülnie arra, hogy a betegei többsége nála műveletlenebb, egyszerűbb ember, ha ezt nem tudja kezelni, akkor valószínűleg emberileg alkalmatlan a pályára. Sok orvos hasonló, lehet, hogy szakmailag jó, de az emberi hozzáállása, kommunikációja kritikán aluli.

blur7 2022.04.20. 14:46:29

@Almandin: Nem orvos vagyok, de nem kérdezték, milyen doktor.

Ami a fogakat illeti, sorstársak vagyunk. Pár hete letört a leglátványosabb metszőfogam fele egy baleset miatt. Mindez történt a(z állami) fogorvosomtól mintegy 200 km-re. Egy rokontól kértem referenciát, aznapra már nem volt hely, aztán mégiscsak megcsinálták. Talán az a bizonyos cím. De tényleg nem ezen kellene múlnia. Mondom, hogy volt értelme elvégezni az egyetemet. :) (Amúgy megkérték az árát, de maximális teljesítményt nyújtottak, és gyorsan.)

Almandin 2022.04.20. 15:34:06

@blur7: Nekem is megcsinálta a világ legjobb fogorvosa gyorsan, elfogadható áron. Ő még kedves is. Pedig nem is tudja, hogy két főorvos unokája vagyok. Ilyen is van, és ő egy magyar fogorvos. Sajnos tömegesen nem ez a jellemző.

Petra Berber 2022.04.23. 17:18:26

@Almandin:
Nézd, elhiszem, hogy nagyobb élettapasztalatod van, mert sokkal idősebb vagy. Másrészt én nem vagyok orvos. Tanulok még, úgyhogy teljesen más relációban találkozok ezekkel a dolgokkal. Az egyetlen családorvosi gyakorlatomon kívül én is ugyanúgy páciensként ülök a szakrendelőben, a háziorvosnál, mint te.
De az ember figyel, elemez és értelmez - és ha nem előítélettel megy az orvoshoz -, akkor hamar rájön a "titok nyitjára". Az orvos, a nővér és mások az EÜ-ben pontosan ugyanúgy, ahogy mások a szolgáltatóiparban, ahol szakember-ügyfél találkozik, a viselkedés, fellépés alapján is ítél. Tehát az orvoshoz nemcsak egy test, testrész megy el, hanem egy ember. Aki adidas melegítőben megy el a járóbeteg-ellátásra, az ne várja el, hogy tiszteljék. Aki elkezd okoskodni az orvosnak, "de én jpbban tudom" meg "a zsidó világösszeesküvés" az ne várja el, hogy tiszteljék. Ugyanúgy le fogják vizsgálni, ellátják, de nem biztos, hogy egyenrangúként és tisztelettel fognak bánni vele. Elképzelhető, hogy szarkasztikus, vicces beszólásokat fog kapni (mint ahogy az egyik tanárom szokta tenni a betegeivel). De ez nem a szemét sznob orvos - elesett beteg viszonyról szól: biztos vagyok benne, hogy a primitív, tahó viselkedést te sem tiszteled, vagy amikor a hivatásodban valami egyagysejtes elkezd szakmai dolgokban kioktatni téged.

"Eszembe jutott már azelőtt is, hogy olvastam volna az irományaidat, hogy nem lehet, hogy a tanult emberek prolik felé mutatott lenézése, és/vagy a gazdagok szegények felé mutatott lenézése mutatkozik meg ebben?"
Ki is a proli? Én úgy tudom, hogy a proliság az egy viselkedéskultúrát, gyanakvást, "én mindent tudok, nekem ne mondja meg senki" attitűdöt takar. A proli nem a szegény ember. Hogy lenézi-e egy tanult, nyitott, intelligens ember a prolit? Igen. Te lenézed-e a prolikat? Igen. Úgy általában egy normális ember lenézi-e a prolikat. Igen.
Ami a gazdag/szegény ember viszonyát illeti. Nagyon primitívnek kell lenni ahhoz, hogy egy embert csak azért, mert szegény lenézzenek. Az gyakori, hogy egy menő orvos anyagias és sznob lesz, de ez a magánéletében mutatkozik meg: kikkel barátkozik, hová jár vacsorázni, stb. Megint kanyarodjunk el az orvosoktól: vannak-e gazdag, sznob ügyvédek, mérnökök, vállalatvezetők, auditorok, akik lenézik a szegényeket? Igen. Normálisan bánnak az ügyfeleikkel? Az esetek többségében igen, függetlenül attól, hogy egy részüket lenézik.
A szüleim nem gazdagok, átlagos középosztálybeli családom van. Egyetlen értékes kosztümöm van, azon kívül 5-6 ezer forintos ruhadarabjaim vannak, amiket a Mangoban és a Zaraban veszek. A csoporttársaim szintén hasonlóak. "Érdekes" módon az orvos sem tudja megállapítani valakiről, hogy gazdag-e. Az orvosok sem szoktak C-típusú anyagi átvilágítást csinálni.:) de ezt gondolom sejtetted.;)
Mit lát az orvos? A fellépést, a viselkedést, hogy nem adidas dzsoggingban, mosdatlanul mész oda. Ezen kívül egy életmódot is lát: hogy 46 éves felnőtt, szellemileg egészséges emberként el tudsz mondani néhány mondatot magyar nyelven (ha ez az anyanyelved). Hogy köszönsz, amikor belépsz valahová, hogy nem nyitod ki kopogás nélkül az ajtót, és nyitsz rá az előző betegre, hogy nem kopogsz, ha ki van írva, hogy "Húzzanak sorszámot és kérjük, ne kopogjanak!". És esetleg az orvoshoz menet összerakod magadban azt a néhány mondatot, amit mondani fogsz neki, mert nagyon kevés idő van az orvos/beteg találkozás során. Ugye, hogy ehhez nem kell diploma meg doktori cím?;)
Tehát az orvos nem fog lenézni, lekezelni, ha te nem vagy diplomás. Bőven elég, ha normális vagy. Az orvos nem nézi, hogy neked hány forintos karórád van, vagy milyen autód. Csak normálisan legyél felöltözve, mint ahogy az okmányirodába, templomba, vagy moziba mész.

Ami meg a magánorvosi vs állami ellátást illeti: erről is csak felszínes képem van, de azt valószínűleg te is tudod, hogy az állami vonalon a szervezetlenség, fejetlenség, osztályok közötti elégtelen kommunikáció okozza a problémákat 99%-ban és a maradék 1% a dolgozók konkrét hozzáállása a beteghez. Azt nem értitek meg, hogy az orvos az állami ellátásban legalább akkora órabért kap, mint a magánellátásban. Tehát nem lesz motiválatlanabb, maximum a körülmények (infrastruktúra, szervezettség) miatt frusztráltabb.
Megint mit mondok? Figyelj, elemezz, értelmezz.

Petra Berber 2022.04.23. 17:30:35

@Almandin: De sajnos a magyar lakosság nagy része elbutult, persze eltérő szinteken. Egy átlagos magyar nettó 7 órát ül a tévé előtt. Miután vannak józan emberek, mint te vagy én, akik ezt nem tesszük, ezért nagyon sok ember van, aki "helyettünk is" pótolja ezeket a számokat. Olvass utána! Rengeteg szociológiai tanulmány elérhető a telex-en, kuruc.info-n is erről, de ha van rá módod, ülj be egy szociológia előadásra az ELTE-n vagy nálunk.
Nyilván ezt különböző területeken másképpen érzékelik az emberek: például a színházi világban tanuló barátnőim nem így érzékelik: ők abban a 2 belvárosi színházban, ahol gyakorlaton vannak, egy szűrt közeggel találkoznak.
Én úgy gondolom, hogy egy háziorvosi rendelőben, szakrendelőben az ország lakosságának a keresztmetszetével találkozunk. Mint ahogy a négyes-hatos villamoson is.

Petra Berber 2022.04.23. 17:35:45

@blur7: Látod, ez az igazán előítéletes viselkedés. Egyáltalán nem számít a doktori címed. Sőt, orvos körökben (meg úgy általában) nem így mutatkoznak be az emberek: "Doktor Kovács Glória vagyok, stb...". Felesleges indulatokat kelteni egy ilyen történettel, mert nem azért kapcsoltak, mert elhangzott, hogy doktor vagy.
A szocializmusban számított egy név, de ott is inkább konkrét politikusok, vezetők nevével lehetett ügyeket előrelökni ("Bruttyó János megyei első titkár küldött, stb..")

Petra Berber 2022.04.23. 19:13:34

@Vén motoros: Érdekes ez az "elesett bácsika" benyomás, mert erről 2 kifejezetten jó történetem van!
Az egyik éppen a családorvosi gyakorlaton volt. HO rendelő, 8. kerület.
Bejön egy nagyon idős bácsi, szemmel látható volt, hogy sztrókja volt korábban. A háziorvos nem ismerte, előtte jelentkezhetett át költözés miatt. Mozgásszervi problémája is volt bőven, szóval az elesett bácsika kifejezés nagyjából mindenki számára jól leírja az embert. Mikor bejött, normálisan KÖSZÖNT, majd odament a székhez. Majd megszólalt, hogy "Jaj, majd elfelejtettem! Behozhatom a feleségem? Mert nem akarom egyedül hagyni a váróban." Mondta a tanárnő (háziorvos), hogy "Hát persze!" Aznap már több idős beteg volt, aki behozta a hozzátartozóját. Az idős úr kiment a váróba, majd kisvártatva megjelent egy fekete utazóbőrönddel. Leállította a bőröndöt a sarokban, majd visszaült a székre. Mi hárman mint egy kérdőjel néztünk rá, hogy akkor hol a felesége(?). Majd a tanárnőből kibuggyant a nevetés. Mi pár másodpercig döbbenten néztük a tanárnőt, az öreget, majd megint a tanárnőt. Akkor esett le az asszisztensnek és nekem is, hogy a bőröndben van a felesége.:) Óriásit röhögtünk....
Nehéz ezt írásban visszaadni, mert látni kellett volna a szituációt, meg hozzá az öreg arcát.:DDD
Ez egy akkora poén volt, és bearanyozta a napunkat!:D Rég nevettetek meg ennyire! A történet az volt, hogy előtte jött fel Hévízről és a pályaudvarról egyenesen a háziorvoshoz jött, mert úgy kapott időpontot. A váróban elég nagy volt a jövés-menés, ezért nem akarta kint hagyni a bőröndjét, nehogy lába kéljen. Megkérdezte, hogy behozhatja-e.
Utána még egész jót beszélgettünk és még mondott néhány szellemességet. Jobb volt, mint egy standup-os:) 89 éves volt! A sztrókja és kisebb afáziája ellenére iszonyatos jó beszólásai és humora volt. Senki nem kérdezte meg, hogy mivel foglalkozott korábban. Nem volt "rákényszerülve" arra sem, hogy megemlítse, hogy "én amúgy aranydiplomás mérnök vagyok!". Miért? Mert a humorérzékével, fellépésével bebizonyította, hogy intelligens ember. Mire utal a humorérzék? Intelligenciára. Utólag megtudtuk, hogy biológia-kémia szakos tanár volt. De ez senkit sem érdekelt!
Értitek egyébként a történetet? Hogy miért váltott ki tiszteletet mindenkiből ez az ember? Semmit nem tett érte, csak magát adta. Nem volt rajta öltöny, értékes holmi. Nem kezdett el az ajtóban a diplomájára hivatkozni. A stílusa, az intelligenciája önmagáért beszélt. És sokat elárult az életmódjáról is. Gondolhatjátok, hogy nem az egész nap tévé előtt butuló ember volt....

Másik eset 1 hónappal ezelőtt történt. 24-es villamoson ültem, mentem egy előadás után a Nagyvárad térről a Keletire. Leültem egy ülésre, egy "elesett bácsika" ült előttem (csakhogy maradjunk ennél a megfogalmazásnál:). Nem néztem rá, csak a szemem sarkából láttam, hogy olvas. Magam elé vettem a hátizsákom és elővettem egy könyvet, amit a legjobb barátnőmtől kaptam a szülinapomra előző hétvégén. Baleset volt az OBSI előtt a síneken, ezért eléggé betorlódtak a villamosok, 20 percig álltunk az Elnök utcánál. Nagyon belemerültem az olvasásba és csak akkor néztem fel. Hát látom, hogy a bácsi ugyanazt a könyvet olvassa mint én!! Egy Boris Vian regény volt. Ő is épp akkor pillantott a könyvemre, majd egyszerre egymás szemébe néztünk és összenevettünk. Teljesen valószerűtlen volt! Mekkora esélye van annak, hogy akivel szemben leülsz, az ugyanazt olvassa, mint te...
Elkezdtünk beszélgetni, mondta, hogy ez az utolsó könyv (Pekingi ősz), amit még nem olvasott Boris Viantól. Aztán mindenféléről beszélgettünk és még a Keletin leszállva is beszélgettünk. Kicsi a valószínűsége van az életben, hogy ez a beszélgetés megtörténik egy huszonéves lány és egy idős ember között, de öröm volt hallgatni. Nagyon jó meglátásai voltak, szintén nagyon jó humora volt és nem az a tipikus buta öregember, aki "aranyoskáááám", meg "ezek a mai fiatalok...", hanem egy normális, intelligens, nagyon éleslátású idős ember. Szerintetek érdekelt, hogy van-e diplomája? Nem.

Vén motoros 2022.04.23. 19:44:08

@Petra Berber:
Boris Vian: "Sírig tartsd a pofád!" - "Köpök a sírotokra". Utóbbit 1989-ben vettem, amikor 5Ft körül járt egy vékony, puhafedelű könyv ára. Meg egy 'fél sátán'-nal (66/2=)33 évvel fiatalabb voltam.

Petra Berber 2022.04.23. 20:11:10

@Almandin: Ez a hozzászólásod egy kész tanulmány az előítéletekről, rögeszmékről és felszínességről:

"Te még szerencsésnek mondhatod magad, mert mielőtt a végzettségedet közölted volna, azért udvarias volt az orvos. Sokan nem ússzák meg megalázások nélkül. Egy orvosnak nem lenne szabad ilyen durván különbséget tenni diplomás és nem diplomás között."
Mindenkit megnyugtatok, nem tesznek különbséget diplomás és nemdiplomás között. Mivelhogy ez az információ ki sem derül, teljesen irreleváns:)

"Viszont a páciens ügyfél is egyben, nem szabad udvariatlanul, lekezelően bánni vele." - Mit is takar az udvariatlanság? A humoros beszólás, amivel szembesítenek a primitívségeddel? Akkor például Bődöcs Tibor is udvariatlan, aki kifigurázza az emberi butaságot, rossz modort?
Az orvosnak az a feladata, hogy a teljes szakmai tudása és lelkiismerete szerint végezze a munkáját.
Ezen felül ő is egy ember, aki érez és értékrendje van, mint neked. Neki nem feladata tisztelni azt a viselkedést, ami semmilyen szinten nem tiszteletreméltó!

"Az ilyen Petrák miatt kellene orvoshoz mindig drága kiskosztümben, drága ékszerekkel menni, hogy nehogy bunkó prolinak nézzen és lekezeljen? (A puccparádé és a leevett tréningnadrág közt azért van középút is). Szomorú, hogy a Petra-félék csak a jólöltözött, kifogástalan modorú és művelt betegeket akarják emberszámba venni." - ez a hozzászólásod is a figyelmetlenségről, felszínességről árulkodik: ha a tréning gatyó proli viselet, abból nem az következik, hogy akkor kisestélyibe kell menni. Ha valami nem kék, akkor abból az következik, hogy csak piros lehet? Mert ez pont ilyen következtetés.
Ezért írtam, hogy bőven elég, ha normálisan öltözködsz, viselkedsz, ha elmész az orvoshoz: éppen úgy, ahogy a munkahelyedre, moziba vagy vendégségbe mész.
"Az ilyen Petrák" - ez a megfogalmazás elárul rólad mindent....

"Tényleg sok a primitív ember hazánkban, de az, hogy ő 90 százalékos arányt emleget, az azt mutatja, hogy ő az emberek többségét mélyen lenézi és valószínűleg nem is adja meg nekik a tiszteletet." -
ha ettől nyugodtabb vagy, akkor mondjunk 65%-ot.:) Nyilván nincs egzakt határa, hogy honnan számít valaki primitívnek.

"Pedig az orvos dolga a beteg embereken való segítés és együttérzés. Fel kell lélekben készülnie arra, hogy a betegei többsége nála műveletlenebb, egyszerűbb ember, ha ezt nem tudja kezelni, akkor valószínűleg emberileg alkalmatlan a pályára. Sok orvos hasonló, lehet, hogy szakmailag jó, de az emberi hozzáállása, kommunikációja kritikán aluli." - Ebben teljesen igazad van: az orvos feladata a gyógyítás. A tiszteletet viszont nem lehet elvárni! Az egy értékrend, választások következménye. De félreértés ne essék! Ha egy orvos nem tisztel valakit, attól még nem fogja bántani azt az embert! Szerintem a ti félelmeitek mögött ez húzódik meg, hogy ha úgy érzed, hogy lekezel, lenéz az orvos vagy bármilyen szakember, akkor abból az következik, hogy ártani fog neked. Ez nem így van. De a tiszteletet ki kell érdemelni. Ezt gondolom sokszor hallottad már.
Szerintem benned nagyon sok tüske van és gyanítom, hogy átéltél ilyen lekezelő stílust az egészségügyben. De ezért fontos, hogy figyeld, elemezd és értékeld a szituációt! Mi válthatta ki az orvosból a lekezelő hangnemet?
Az ilyen orvos/beteg előítéletek mögött mindig kommunikációs zavar húzódik meg.
Ha zavar, hogy nem tisztelnek, akkor tegyél érte, hogy tiszteljenek! Valakit nem érdekelnek ezek a dolgok. Nem sértődik meg ilyen szituációkban. De eddigi rövid életemben azt tapasztaltam, hogy mindig a proli gondolkodásmódú emberek azok, akik ki vannak bukva, hogy nem tisztelik őket. Ők azok, akik "kikérem magamnak", "követelem", "elvárom", "panaszt teszek", "beperelem", stb...

Petra Berber 2022.04.23. 20:41:44

@Vén motoros: A Köpök a sírotokra nagyon jó könyv volt!! Látom te is szereted BV-t.:) Egyébként nemrég olvastam, hogy volt egy csomó szabadalma. Gépészmérnök volt asszem. Óriási egyéniség lehetett!

Amit írtál a főorvosról, hogy megváltozott a hangneme, mikor elmondtad, hogy mérnök vagy, az szerintem nem annak szólt. Ha fel tudod idézni a körülményeket, a szituációt, kíváncsi vagyok hogyan zajlott.
Ezt azért írom, mert éppen erről beszélgetünk, hogy a hanghordozás, beszédmodor, beszédstílus, szellemességek árazzák be az embert.

Almandin 2022.04.27. 01:44:59

@Petra Berber: Sokféle ember van. Szerinted a tiszteletet ki kell érdemelni. Valóban, a tisztelet bizonyos formáit igen. Pl. a műveltségnek, szaktudásnak kijáró tisztelet annak jár, aki pl. orvosi diplomát szerzett. Az alap tisztelet szerintem minden embernek kijár. Ez csupán annyi, hogy nem alázom meg, igyekszem udvariasan beszélni vele. Természetesen vannak élethelyzetek, amikor egy orvos is veszekedhet a beteggel, pl. agresszív, kötekedő, vagy akár fizikai erőszakot is alkalmazó páciens esetén. Az öltözékes példánál nyilván sarkítottam. Természetesen nem kell drága ruhában elmenni orvoshoz, de ha valaki igénytelen kinézettel jelenik meg, akkor se illik az orvosnak erre beszólni, megalázni. Vannak olyan foglalkozások, ahol minden vendégre, ügyfélre mosolyogni kell, udvariasnak kell lenni vele. A versenyszférában, üzleti életben ki is rúgják azt az alkalmazottat, aki nem elég udvarias pl. egy tahó proli típusú ügyféllel. Meg kell tanulni sok mindenhez jó képet vágni. Hiszen ha profitról van szó, akkor az, aki sértő módon, udvariatlanul kommunikál, pénzt veszít. A közegészségügyben ez nem szempont, mert a beteg ki van szolgáltatva, legfeljebb, ha van pénze, elmegy magánorvoshoz. Az ember olyanokkal is képes tisztelettel bánni és udvarias lenni, akikkel nem barátkozna a magánéletében. Tudom, hogy nehéz lehet elviselni pl. a zsidózó és mindenféle összeesküvés-elméletet szajkózó betegeket. Ilyenkor célszerű elterelni a témát. Én erre azt mondanám, hogy kérem, ne itt politizáljon, meg ne bízzon az áltudományos elméletekben. Meggyőzni úgyse lehet őket. A másik, ami eszembe jutott, az az, hogy sok, különösen idősebb betegnél lehet valami neurológiai probléma annak hátterében, hogy pl. nehezen fogalmazza meg a mondandóját. Kialakulhat afázia, dysarthria többféle okból. Lehet, hogy demens a páciens, vagy stroke-on esett át. Olvastam olyan esetet, hogy a mentősök diszpécsere telefonban elküldött egy stroke-os beteget, mert nem tudta megfogalmazni a panaszait a stroke miatt, de a diszpécsernek nem esett le a tantusz, hogy mi baja van, rászólt, beszéljen érthetőbben. Az elhanyagolt, piszkos külső is sokszor betegségre utaló jel, lehet az illető egy kezeletlen, súlyosabb depressziós vagy skizofrén is. A háziorvosi rendelésen megjelenők kb. 20 százalékának van kezelt, vagy nem kezelt személyiségzavara.
Sajnos engem is értek megalázó helyzetek az egészségügyben, és nem gondolom, hogy én lettem volna az, aki nem érdemel tiszteletet. Vajon ez a hölgy is "megérdemelte", ahogyan a halála előtt bántak vele?
24.hu/belfold/2022/02/05/jahn-ferenc-korhaz-ket-brutalis-apolono-rtl/
Ez a történet is hasonló:
index.hu/fomo/2022/02/15/szorcsik-viktoria-betegseg-korhaz-tragedia-kinhalal/
Nem tudom, miért gondolod azt, hogy akivel tiszteletlenek, az biztos megérdemelte. Tipikus áldozathibáztató mentalitás. Az alap, minimális tisztelet mindenkinek kijár. Még akkor is, ha amúgy idegesítő a stílusa, mert primitív.

Almandin 2022.04.27. 01:56:48

@Petra Berber: Még valami: nemcsak prolik kérhetik ki maguknak a tiszteletlenséget. Pl. Macron minden, csak nem proli, és mégis szóvá tette Bolsonaronak a következőket:
index.hu/kulfold/2019/08/26/bolsonaro_megjegyzest_tett_macron_felesegenek_eletkorara/

0dzsud0 2022.05.03. 10:23:59

@Petra Berber: Látod ez például már egy hasznos válasz volt. Tudnám, miért kell a felesleges köröket lefutni előtte... :) Köszönöm!

0dzsud0 2022.05.03. 10:36:39

@egylány22: "@0dzsud0, nem szerettelek volna ignorálni, de tényleg annyira más az egyetemünk, hogy nem láttam értelmét a válasznak."

Semmi gond.

"Leírhatom, nálunk hogy van."

Másra nem is vágytam, köszi!

"A te kérdésed az volt, lehetnek-e jó szigorlati jegyeid, ha a többi vizsgára annyira nem készülsz. Nyilván attól függ, nálatok mennyire függnek össze a tárgyak."

Nyilván amiből szigó van, az azt illető tárgyak igen szorosan összefüggnek. A többi ezekkel meg nem igazán.

"Nem tudom, jogon hogy van, a sotén sok nem szigorlattal záruló tárgy is bekerül a diplomaátlagba, ezért sem releváns nálunk a kérdés."

Jogos, erről a különbségről megfeledkeztem.

"Jó olvasni, hogy vannak olyan kis karok, szakok, ahol így ismerik egymást a tanárok és a hallgatók, de nálunk ez a veszély egyáltalán nem áll fenn."

Öhm...szerintem csak az ELTE-ÁJK-n több joghallgató kezdi meg évente a tanulmányait, mint amennyi orvostanhallgató a SOTE-n. Ez tehát alapvetően egyik helyen sem kéne, hogy így legyen, de ha más nem, 15-20 fős szemináriumok/gyakorlatok mindkét helyen vannak, akiket az oktató jellemzően név szerint jegyez.

"Szóval semmiképp sem kell nálunk csak azért rendesen készülni, mert emlékezni fognak ránk."

Releváns infó, köszi!

0dzsud0 2022.05.03. 16:14:18

@Petra Berber: "Értitek egyébként a történetet?"

Korábban úgy voltam vele, hogy békén hagylak, de itt azért látom, hogy másod(harmad?)éves hallgatóként van ám arc máris. Cuki. :) A legnagyobb jóindulattal írom, hogy nagyon sokat fogsz még formálódni a későbbiekben (még a húszas éveid végéig is), minden ezirányú szándékod ellenére is, ugyanakkor a jól megfigyelhető, és még írásban is elég durván taszító felsőbbrendűségi érzetedtől nem ártana elkezdened tudatosan is megszabadulni, mert később sokkal nehezebb lesz. Sorry a személyeskedésedért, de egész egyszerűen *minden*, nem a poszternek írt válaszodból ez rajzolódik ki.

Btw a Köpök a sírotokra nálam is nagy favorit, talán még az all-time top10 listámra is beférne.

Petra Berber 2022.05.06. 00:52:08

@0dzsud0: Bevallom, most meg vagyok zavarodva a kommentjeidet olvasva, de lehet, hogy tudsz segíteni az információk értelmezésében.
Adva van egy blog, amit egy felsőbb éves OH ír a szabadidejében, más orvosis diákoknak. Hiánypótló, nagyon hasznos dolgokat ír, néhány dologról csak sejtésünk volt, amit megerősített, más dologról meg fogalmunk sem volt! Ezek után a kommentekben rávetik magukat néhányan (koruk alapján a szüleim vagy a nagyszüleim lehetnének!) és az egész magyar egészségügytől, szemét nővérektől, még szemetebb orvosbáróktól elszenvedett sérelmeiket ezen a diákon kérik számon. Na most, ennek az ötödévesnek annyi köze van a magyar egészségügyhöz, mint aranyhörcsögnek a palackorrú delfinhez. Nekem hasonlóan.:) Az index fóruma és a facebook tele van olyan csoportokkal, ahol megbeszélhetik az emberek a tapasztalataikat, sérelmeiket: konkrét szakrendelőkről, centrumokról, orvosokról vannak fórumok. A "Mikor érdemes elkezdeni TDK-zni" topikból hogyan jutottunk el a betegkínzó nővérekig?! Ennek a kérdésnek a megválaszolása meghaladja az értelmi képességeimet.:)
Már azt sem értettük néhány csoporttársammal, hogy hogyan jutottak el ezek az emberek ehhez a bloghoz, mikor nekünk 2 év után sikerült.

Utána az én kommentjeimre meg rám támadtak, mint egy papagájkommandó.

A te kérdéseidet meg - nemcsak én - nem értettem: kicsit olyan "kérdezzünk, hogy kitöltsük a csendet" jellegű volt. Vagy így szoktál ismerkedni(?):) Az én tanulmányaim szempontjából például teljesen irreleváns, hogy az ELTE jogon mi számít bele a diplomaátlagba. Azt írod, hogy ez a sokadik iskolád. Akkor viszont sokkal nagyobb rutinod van abban, hogy mi a releváns információ számodra. Ha nekem egy építész hallgató elmondaná, hogy mi számít bele a diplomaátlagába, azt az információt én nem tudnám beépíteni az orvosi tanulmányaimba. Eleve ezért nem értem, hogy kinek jut eszébe ideírogatni, aki nem volt vagy jelenlegi orvostanhallgató? Azt írod "elég durván taszító felsőbbrendűségi érzeted"..most képzeld el, hogy ülsz az egyetemi könyvtárban néhány szaktársaddal és az egyik felsőbb éves jogász elmondaná a tapasztalatait, tanácsait nektek. Erre bejönne néhány ember az utcáról: nyugdíjas mérnök, kamionsofőr, "Élet Iskolályában" PHD-zett polihisztor és odaböfögnének nektek olyan dolgokat, hogy "minden ügyvéd egy szemétláda!", "abból lesz a kiváló ügyész, aki minden reggel fogat mos!", "ha nem tiszteled a nehézbűnözőket, akkor belőled szar ügyvéd lesz", stb ilyeneket....gondolom megnyúlna az arcod a döbbenettől.:)
süti beállítások módosítása